HU
Magyar
HU
Magyar
GB
ENGLISH
Planta Medicia Kft.
Weboldal alcíme
Planta Medicia Kft.
Weboldal alcíme
HU
Magyar
HU
Magyar
GB
ENGLISH
HU
Magyar
HU
Magyar
GB
ENGLISH
Példa cím
Fűszerkülönlegességek
HU
Magyar
HU
Magyar
GB
ENGLISH
Planta Medicia Kft.
Weboldal alcíme

Mi a glutén?

A búzafehérje egyik összetevője, melynek két fehérje frakciója a glutein és a gliadin.

 A lisztérzékenység abban mutakozik meg például, hogy a búzafehérje gliadin komponesére, a rozsban lévő szekalinral vagy az árpában lévő hordeinre túlérzékenység mutatható ki.

Lisztérzékenyeknek tiltólistás gabonák:

  • árpa
  • búza
  • durum
  • graham
  • rozs
  • teljes kiőrlésű liszt
  • tönköly
  • zab

Ami fogyasztható:

  • amaránt
  • hajdina
  • köles
  • kukorica
  • quinoa
  • rizs
  • cirok

„Ha a lisztérzékeny személy huzamosabb időn át az előbb felsorolt összetevőket tartalmazó élelmiszereket fogyaszt, a vékonybélben található bélbolyhok károsodni kezdenek, melynek következtében a tápanyagok felszívódását nem tudják megfelelően ellátni. A tápanyagok optimális felszívódása nélkül pedig az elfogyasztott táplálék a szervezetben nem tud kellően hasznosulni. 

A szükséges tápanyagok nem megfelelő felszívódásának következtében hosszú távon hiányállapotok alakulnak ki. Ennek első jele rendszerint a fogyás és/vagy a folyadék visszatartása. A folyadék visszatartás miatt a súlyvesztés sokszor nem észlelhető. Amennyiben a vérben található fehérjeszint a felszívódási zavarok következtében lecsökken, gyakran jelentkezik ödéma különösen a boka és a lábfejek területén.”

Forrás: https://glutenzimdirect.hu/gluten-tartalmu-es-mentes-gabonafelek/


A puffasztott szeletek segítenek-e a diétánkban?

A puffasztott gabonaszeleteknek nagyon sok előnyös tulajdonságuk van, melyek bizonyos diéták estén előnyösnek bizonyulnak.

A puffasztásos eljárás során a gabonaszem egésze felhasználásra kerül, így tartalmazza annak értékes anyagait, úgy, hogy egyéb adalékanyag nem kerül bele.

A préselés során a gabonaszem fellazul, részben lebomlanak a nehezen emészthető részek. A könnyű emészthetőség, azonban lehetővé teszi a gyors felszívódást is, ezáltal nem telítenek eléggé.

Előnye, hogy egy-két szelet elegendő feltéttel fogyasztva. Ez 20g , melynek a kalóriaértéke kb. 60-70 kcal gabonafajtától függően. Vagyis a szelet nem tekinthető önmagával fogyókúrás ételnek, de a megnövelt térfogattal, kevesebb kalória juttatható be a szervezetbe.  Annak, aki nehezen mond le a kenyérfélék fogyasztásáról, jó alternatíva lehet.

Gluténmentes táplálkozás esetén a rizsből, kukoricából vagy kölesből készült termékek biztonságosan fogyaszthatók. Érdemes azonban figyelni arra, hogy a gyártás során nem szennyeződhet-e glutén tartalmú termékkel