Mi a glutén?
A búzafehérje egyik összetevője, melynek két fehérje frakciója a glutein és a gliadin.
A lisztérzékenység abban mutakozik meg például, hogy a búzafehérje gliadin komponesére, a rozsban lévő szekalinral vagy az árpában lévő hordeinre túlérzékenység mutatható ki.
Lisztérzékenyeknek tiltólistás gabonák:
Ami fogyasztható:
„Ha a lisztérzékeny személy huzamosabb időn át az előbb felsorolt összetevőket tartalmazó élelmiszereket fogyaszt, a vékonybélben található bélbolyhok károsodni kezdenek, melynek következtében a tápanyagok felszívódását nem tudják megfelelően ellátni. A tápanyagok optimális felszívódása nélkül pedig az elfogyasztott táplálék a szervezetben nem tud kellően hasznosulni.
A szükséges tápanyagok nem megfelelő felszívódásának következtében hosszú távon hiányállapotok alakulnak ki. Ennek első jele rendszerint a fogyás és/vagy a folyadék visszatartása. A folyadék visszatartás miatt a súlyvesztés sokszor nem észlelhető. Amennyiben a vérben található fehérjeszint a felszívódási zavarok következtében lecsökken, gyakran jelentkezik ödéma különösen a boka és a lábfejek területén.”
Forrás: https://glutenzimdirect.hu/gluten-tartalmu-es-mentes-gabonafelek/
A puffasztott szeletek segítenek-e a diétánkban?
A puffasztott gabonaszeleteknek nagyon sok előnyös tulajdonságuk van, melyek bizonyos diéták estén előnyösnek bizonyulnak.
A puffasztásos eljárás során a gabonaszem egésze felhasználásra kerül, így tartalmazza annak értékes anyagait, úgy, hogy egyéb adalékanyag nem kerül bele.
A préselés során a gabonaszem fellazul, részben lebomlanak a nehezen emészthető részek. A könnyű emészthetőség, azonban lehetővé teszi a gyors felszívódást is, ezáltal nem telítenek eléggé.
Előnye, hogy egy-két szelet elegendő feltéttel fogyasztva. Ez 20g , melynek a kalóriaértéke kb. 60-70 kcal gabonafajtától függően. Vagyis a szelet nem tekinthető önmagával fogyókúrás ételnek, de a megnövelt térfogattal, kevesebb kalória juttatható be a szervezetbe. Annak, aki nehezen mond le a kenyérfélék fogyasztásáról, jó alternatíva lehet.
Gluténmentes táplálkozás esetén a rizsből, kukoricából vagy kölesből készült termékek biztonságosan fogyaszthatók. Érdemes azonban figyelni arra, hogy a gyártás során nem szennyeződhet-e glutén tartalmú termékkel